Doğu sınırlarının korunması için Kars’ta yapılan 1828 - 1829 Osmanlı Rus Savaşında şehit edilen bir tabur askerlerden dolayı tarihe “Kanlı Tabya” olarak geçen Tabya şimdilerde ise “Kafkas Cephesi Tarihi Müze” si olarak hizmet veriyor.
Müzede, askerlerin revirde yatarken, ameliyat olurken,mutfakta yemek yaparken, olan durumları balmumu heykelleriyle canlandırılmış. O kadar düzgün yapılmış ki sanki çektikleri her acıyıyı ve hüzünü yüzlerinde hissediyorsun gezerken. :))
Şehit askerlerin sonsuzluğunu ifade eden ışıklı yol. Sarıkamış’ta eksi 40 derece soğukta donarak hayatını kaybeden askerlerin giydikleri çarıklar ve mum alevini yansıtan ışıkların aynalara yansımasıyla sonsuzluk ifade edilmiş.
Duvarlarda ise rüzgar uğultuları ve zorlu geçen kış şartları altında “Kahraman Askerlerin” yürüyüşleri seslendirilmiş görsellerle beraber.
Mektuplar............:((((
Müze bahçesinde segilenen Beyaz Vagon, 1921 tarihinde Kars Antlaşması’nı imzalamak üzere Kars’a gelen Rus heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen vagon.
Duygu yoğunluğunun hat safhada olduğu bir müze gezisi görselleriyle veda edip. Bir soraki postta görüşmek ümidiyle..........
Ahhh! Kıymeti bilinmeyen vatan,ecdadı anlama zahmetine bile katlanamayan yeni nesil...Ruhunuz şad olsun kahramanlar.
YanıtlaSilMerhaba, Müzede ayrılırken anı defterine “üikemin gençlerinin bi an önce müzeyi gezmeli vatan nasıl korunmuş anlamalı”diye yazdım aslında gönülden bir dilek diledim.
SilSevgiler.
Her gencin gezmesi gereken bir müze. Kars gitmeyi planladigim, ancak asiri popüler olmasiyla itici olan ve erteledigim bir yerdi. Tekrar listeme alinma zamani yaklasiyor. Tanitim icin cok teşekkür ederim.
YanıtlaSilGeç yanıtladığım için afola:(
SilBen teşekkür ederim. Tanıtımın hoşunuza gitmesine çok sevindim.
Sevgiler.
Yine okudum mektupları, yine ağladım.
YanıtlaSilAh Vatan, güzel Vatan!
Ağlanmayacak gibide değil
YanıtlaSil